25.2.11

“La Universidad de la Salsa” El Gran Combo de Puerto Rico

Στον τελευταίο μισό αιώνα που η λατινοαμερικάνικη μουσική έχει φτάσει σε κάθε γωνία του πλανήτη, υπάρχει ένα, και μόνο ένα, συγκρότημα που όχι μόνο έχει γνωρίσει την επιτυχία σε κάθε μία από αυτές τις πέντε δεκαετίες αλλά συνεχίζει ως σήμερα, 46 χρόνια από την ίδρυση του, να εκπροσωπεί την χαρά και το κέφι της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής καλύτερα από κάθε άλλον : El Gran Combo de Puerto Rico είναι το πλήρες όνομα του και τόσο η μακρά ιστορία του όσο και η αμείωτη δημοτικότητα του στον ισπανόφωνο κόσμο το καθιστά το πλέον διαχρονικά σημαντικό όνομα στον χώρο της salsa – και όχι μόνο.
Ως έτος ίδρυσης του Gran Combo σημειώνεται το 1962, χρονιά που μία ομάδα μουσικών από το γκρουπ του θρυλικού πορτορικάνου μουσικού Rafael Cortijo, ο οποίος εκείνη την εποχή προβλήματα με το νόμο, αποφασίζει να ανεξαρτητοποιηθεί και, κάτω από τη διεύθυνση του νεαρού πιανίστα Rafael Ithier, να φτιάξει ένα καινούριο γκρουπ. Το Gran Combo, σχεδόν αμέσως, σημειώνει μεγάλη επιτυχία στο ραδιόφωνο (και λίγο αργότερα, στην τηλεόραση) του Πουέρτο Ρίκο, ενώ οι πρώτοι δίσκοι του γίνονται χρυσοί μέσα σε ελάχιστο διάστημα. Παίζοντας εξαιρετική χορευτική μουσική, διαθέτοντας δύο μεγάλους τραγουδιστές (Pellin Rodriguez και Andy Montañez) και κάνοντας, γιά πρώτη φορά στα χρονικά της λατινοαμερικάνικης μουσικής, ένα εντυπωσιακό σόου στις ζωντανές εμφανίσεις τους με τους μουσικούς και τους τραγουδιστές να εκτελούν συντονισμένες χορογραφίες καθώς έπαιζαν, το Gran Combo γίνεται σύντομα το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν της πορτορικάνικης μουσικής στον κόσμο. Αλλεπάλληλα ταξίδια και τουρνέ σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και τις Η.Π.Α. εκτοξεύουν τη δημοτικότητα του γκρουπ στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 60, και μέχρι σήμερα, το συγκρότημα συγκεντρώνει κάθε είδους βραβεία και διακρίσεις, με αποκορύφωμα μία σειρά από υποψηφιότητες γιά το βραβείο Grammy, το οποίο τελικά κερδίζουν το 2002.
Στα 46 χρόνια της ύπαρξης του γκρουπ, πολλοί μουσικοί έχουν αλλάξει (ανάμεσα σε αυτούς και οι πρώτοι τραγουδιστές, Rodriguez και Montanez, που τα τελευταία 30 χρόνια έχουν αντικατασταθεί από τους Charlie Aponte και Jerry Rivas), όμως δύο από τα ιδρυτικά μέλη παραμένουν στο συγκρότημα ως σήμερα : ο θρυλικός αρχηγός Rafael Ithier και ο σαξοφωνίστας Eddie Perez. Το συγκρότημα έχει ηχογραφήσει περισσότερους από 40 δίσκους!
Η διαχρονική επιτυχία του Gran Combo de Puerto Rico οφείλεται, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, στο ανάλαφρο και διασκεδαστικό στυλ των τραγουδιών τους, τους χιουμοριστικούς στίχους, τις έξυπνες ενορχηστρώσεις, την αίσθηση χαράς και διάθεσης γιά χορό που μεταδίδουν όλα τα κομμάτια τους, το λαϊκό στοιχείο της Καραϊβικής που βρίσκεται διάχυτο στη μουσική τους και, φυσικά, στη διεύθυνση, το σωστό ένστικτο και τις μουσικές επιλογές του Rafael Ithier, που έχουν δίκαια κερδίσει γιά το Gran Combo de Puerto Rico το προσωνύμιο που τους ακολουθεί σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική : “La Universidad de la Salsa” – το Πανεπιστήμιο της Salsa!

Πηγή : Sol Latino  , http://www.solatino.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...